TORT CU CREMA DE SAMPANIE SI FRUCTE DE PADURE


TORT CU CREMA DE SAMPANIE SI FRUCTE DE PADURE


Fără a avea niciun motiv de sărbătoare, ci doar cu o poftă de ceva dulce și cu puțin timp la dispoziție, am decis să încerc o nouă rețetă de tort.
Rezultatul a fost unul interesant, combinația dintre blatul pufos de pandișpan, crema cu un subtil gust de șampanie și fructele de pădure dulci acrișoare este de-a dreptul delicioasă, facând din această rețetă una pe care cu siguranță o voi repeta.

Tortul se face foarte ușor, doar că are nevoie să stea câteva ore la frigider pentru a se închega crema.

Acestea fiind spuse, să vedem de ce ingrediente avem nevoie...

Blat pandișpan:
  • 4 albușuri
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr tos
  • 100 g făină
  • 100 g amidon
  • 5 g praf de copt
  • coaja de la o lămâie
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
Gem de fructe de padure:
  • 300 g fructe de padure
  • 2 linguri de zahăr
  • puțină apă
Crema de șampanie:

  • 2 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 130 ml șampanie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 2 albușuri
  • 2 pliculețe de gelatină (granule)
Ornat

  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 100 g ciocolată albă
  • fructe de pădure
  • pișcoturi (ca și blat intermediar)

Înainte de a începe să pregătim blatul, se încinge cuptorul la 180 de grade și se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 26 cm.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și adăugând treptat zahărul.
Gălbenușurile se amestecă cu uleiul turnat în fir subțire pentru a nu se tăia și coaja rasă de lamâie, apoi se adaugă peste albușuri și se amestecă ușor de jos în sus.
Tot cu mișcări ușoare (de jos în sus) se încorporează și făina, amidonul și praful de copt cernute, după care se toarnă în forma de tort si se coace pentru aproximativ 20 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Odată copt, blatul se scoate din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Cât timp blatul stă la cuptor, putem să pregătim gemul de fructe care se face extrem de ușor, punând toate ingredientele într-o crăticioară pe foc și amestecând din când în când, până scade și începe să se lege.
După ce este gata, se stinge focul și se lasă la răcit.

Pentru cremă, mixăm gălbenușurile cu zahărul până se albesc, adăugăm șampania, zeama de lămâie, apoi amestecăm treptat albușurile și frișca, ambele bătute spumă.
La final, în cremă se adaugă gelatina care a fost hidratată în prealabil și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.

Tortul se montează foarte ușor și avem nevoie de un inel cu o înalțime de 7-8 cm. 
Blatul de pandișpan se taie în două, așezăm o parte a blatului pe o farfurie, o însiropăm (eu am folosit un sirop de zmeură diluat cu puțină apă, dar la fel de bine se poate folosi și un sirop din apă și zahăr, răcit în prealabil) si ungem blatul cu gemul de fructe.
Peste fructe așezăm pișcoturi însiropate ușor, turnăm crema și acoperim totul cu cealaltă parte a blatului de pandișpan pe care o insiorpăm.
Tortul se lasă la rece pentru câteva ore (cel mai bine ar fi să îl lăsăm peste noapte).

Pe deasupra am făcut o cremă din 200 ml de smântână lichidă pe care am încalzit-o pe foc, am adăugat ciocolată albă ruptă în bucățele și după ce s-a răcit am dat-o la frigider până a doua zi, când am mixat-o ca să rezulte o spumă aerată.



Comentarii