PRĂJITURĂ CU CAISE



Am fost zilele acestea la țară și am primit vreo 2 kg de caise. 
Am mâncat o parte din ele, iar cu restul am decis să fac o prăjitură rapidă. 

Rețeta este foarte simplă, blatul fiind un pandișpan peste care se pot adăuga diverse fructe (cireșe, vișine, piersici, prune, mere, pere etc.). 

Pentru o tavă cu dimensiunea de 30/40 cm, am folosit următoarele ingrediente:
- 6 ouă 
- 9 linguri de ulei
- 1 cană de zahăr 
- 1 cană de făină 
- 1 plic zahăr vanilat
- coajă de lămâie/portocală 
- sare
- 1 kg caise

Pentru început se încinge cuptorul la 180°C.
Se separă ouăle; gălbenușurile se freacă cu un praf de sare, se adaugă zaharul vanilat, coaja rasă de lămâie sau portocală și cele 9 linguri de ulei, mixând bine compoziția după fiecare lingură adăugată. 
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și o cană de zahăr, până când rezultă o bezea tare. 
La final se amestecă gălbenușurile cu albușurile și făina foarte ușor, cu mișcări de jos în sus (pentru a nu scoate aerul din albușuri).
Compoziția rezultată se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină, iar deasupra se așează fructele. 
Se coace până când trece testul scobitorii și se lasă să se răcească în tavă înainte de a se porționa.

Blatul pufos și ușor crocant pe deasupra, contrastează cu caisele moi și acrișoare. 

Comentarii