DESERTURI


OREZ CU LAPTE


Orezul cu lapte este unul dintre deserturile care îmi amintesc de copilărie.
Foarte multe despre el nu pot spune și sunt convinsă că oricine știe să îl prepare, iar dacă nu, cu siguranță o să reușească deoarece nu este nimic complicat.

Ingrediente:
  • 350 g orez cu bobul rotund (nu l-am cântărit)
  • 1 l lapte
  • apă
  • zahăr tos (după gust)
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie/portocală (opțional)
  • scorțișoară
Se spală orezul și se pune la fiert cu puțină apă (cât să îl acopere și să îl depășească puțin).
Când începe să se umfle, adăugăm treptat laptele, în funcție de cât este necesar, iar gând este aproape în totalitate fiert, putem pune zahărul și dacă dorim, coaja de la o lămâie (după ce am spălat-o foarte bine înainte).

Putem să îl servim simplu, cu scorțișoară deasupra sau gem.




TORT CU CREMĂ DE ȘAMPANIE ȘI FRUCTE DE PĂDURE


Fără a avea niciun motiv de sărbătoare, ci doar cu o poftă de ceva dulce și cu puțin timp la dispoziție, am decis să încerc o nouă rețetă de tort.
Rezultatul a fost unul interesant, combinația dintre blatul pufos de pandișpan, crema cu un subtil gust de șampanie și fructele de pădure dulci acrișoare este de-a dreptul delicioasă, facând din această rețetă una pe care cu siguranță o voi repeta.

Tortul se face foarte ușor, doar că are nevoie să stea câteva ore la frigider pentru a se închega crema.

Acestea fiind spuse, să vedem de ce ingrediente avem nevoie...

Blat pandișpan:
  • 4 albușuri
  • 4 gălbenușuri
  • 150 g zahăr tos
  • 100 g făină
  • 100 g amidon
  • 5 g praf de copt
  • coaja de la o lămâie
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
Gem de fructe de padure:
  • 300 g fructe de padure
  • 2 linguri de zahăr
  • puțină apă
Crema de șampanie:

  • 2 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 130 ml șampanie
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 2 albușuri
  • 2 pliculețe de gelatină (granule)
Ornat

  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 100 g ciocolată albă
  • fructe de pădure
  • pișcoturi (ca și blat intermediar)

Înainte de a începe să pregătim blatul, se încinge cuptorul la 180 de grade și se tapetează cu hârtie de copt o formă rotundă de tort, cu diametrul de 26 cm.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și adăugând treptat zahărul.
Gălbenușurile se amestecă cu uleiul turnat în fir subțire pentru a nu se tăia și coaja rasă de lamâie, apoi se adaugă peste albușuri și se amestecă ușor de jos în sus.
Tot cu mișcări ușoare (de jos în sus) se încorporează și făina, amidonul și praful de copt cernute, după care se toarnă în forma de tort si se coace pentru aproximativ 20 de minute sau până când trece testul scobitorii.
Odată copt, blatul se scoate din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.

Cât timp blatul stă la cuptor, putem să pregătim gemul de fructe care se face extrem de ușor, punând toate ingredientele într-o crăticioară pe foc și amestecând din când în când, până scade și începe să se lege.
După ce este gata, se stinge focul și se lasă la răcit.

Pentru cremă, mixăm gălbenușurile cu zahărul până se albesc, adăugăm șampania, zeama de lămâie, apoi amestecăm treptat albușurile și frișca, ambele bătute spumă.
La final, în cremă se adaugă gelatina care a fost hidratată în prealabil și se amestecă pentru a nu se forma cocoloașe.

Tortul se montează foarte ușor și avem nevoie de un inel cu o înalțime de 7-8 cm. 
Blatul de pandișpan se taie în două, așezăm o parte a blatului pe o farfurie, o însiropăm (eu am folosit un sirop de zmeură diluat cu puțină apă, dar la fel de bine se poate folosi și un sirop din apă și zahăr, răcit în prealabil) si ungem blatul cu gemul de fructe.
Peste fructe așezăm pișcoturi însiropate ușor, turnăm crema și acoperim totul cu cealaltă parte a blatului de pandișpan pe care o insiorpăm.
Tortul se lasă la rece pentru câteva ore (cel mai bine ar fi să îl lăsăm peste noapte).

Pe deasupra am făcut o cremă din 200 ml de smântână lichidă pe care am încalzit-o pe foc, am adăugat ciocolată albă ruptă în bucățele și după ce s-a răcit am dat-o la frigider până a doua zi, când am mixat-o ca să rezulte o spumă aerată.




NEGRESĂ CU CAISE 



Cui nu îi place o negresă cu blat umed, gust intens de ciocolată și caise acrișoare?

Buuun, și acum că am stabilit că suntem cu toții fani, să vedem și de ce avem nevoie pentru a o realiza.

Ingrediente:

Blat:

  • 200 g făină
  • 200 g zahăr tos
  • 280 g iaurt
  • 160 g unt
  • 4 albușuri
  • 4 gălbenușuri
  • 8 linguri cacao
  • 4 linguri ciocolată neagră tăiată bucățele
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • 6 caise (potrivite ca mărime și tăiate în două)
  • 3-4 linguri zahăr brun
  • unt (pentru a unge tava)
Se încinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Se unge cu unt o tavă antiaderentă (atât fundul, cât și marginile), se presară peste unt câteva linguri de zahăr brun și se așează jumătățile de caise (cu "gura" în jos), la distanțe egale una de cealaltă.

Untul (la temperatura camerei) se bate spumă împreună cu zahărul, se adaugă gălbenușurile pe rând și se continuă mixarea.
Făina, cacaoa și praful de copt se adaugă treptat peste compoziția de unt și gălbenușuri și se amestecă cu o lingură.
Tot aici se înglobează și iaurtul împreună cu ciocolata tăiată în bucățele mici sau rasă.
Separat, se bat albușurile spumă cu un praf de sare, iar când s-a format o bezea densă, se adaugă peste restul compoziției, amestecându-se ușor, de jos în sus.

Se toarnă totul peste caisele din tavă și se dă la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute (nu trebuie să stea prea mult timp la cuptor deoarece se va usca).
După ce este gata, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în tavă, apoi se răstoarnă tava pe un platou, atfel încât să avem deasupra caisele.

Se porționează și se servește cu plăcere.



Comentarii